Baba ganoush är traditionellt gjord på aubergine, men här kommer en variant gjord på zucchini. Perfekt som del av en mezzetallrik, eller dipp till pita bröd. Det här är ett basrecept som lätt kan varieras genom att använda olika kryddor eller örter. Eftersom zucchiniskalet inte blir bränd, kan även detta ätas som det är, eller lätt stekas.
Ingredienser
Metod
- 2 stora zucchini (ändarna avskurna och båda zucchini delade på mitten på längden)
- ca 1 msk olja
- 1 vitlöksklyfta (skalad)
- 2-3 msk tahini (sesampasta)
- 2 msk citronsaft
- 2 msk persilja, hackad
- Salt och peppar
-
Sätt ugnen på 200 grader.
-
Lägg zucchinihalvorna på en djup bakplåt med bakplåtspapper och ringla över lite olja.
-
Ugnsbaka i ca 30 min eller tills zucchinin är mjuk.
-
Låt svalna tillräckligt att hantera och urholka sedan zucchinihalvorna.
-
Lägg zucchiniköttet i en matberedare tillsammans med vitlök, tahini och citron juice och mixa till önskad konsistens.
-
Blanda in hackad persilja, salt och peppar.